Wednesday, February 21, 2007

Και του χρόνου χειρότεροι !

Mωρέ, όλοι είχαμε κάτι να πούμε. Και μεις, και σεις, και οι άλλοι. Για την ερωτική-τραυματική ιστορία των τελευταίων ημερών( α πα πα... έρως ανίκατε μάχαν... μη λέμε και τρέλλες τώρα)

Και ήταν ( ήμασταν) όλοι χαριτωμένοι. Και απολαυστικοί.
Οταν, μεταξύ κρασιού, γαρίδας, παπάρας στη σαλάτα, βουτιάς στην ταραμοσαλάτα, παρακολουθούσαμε τους γραφικούς αξιολύπητους - ακηδες και - ακους και - οπουλους και -άνδρες και μάνδρες και μη χειρότερα της ΤV, να σχολιάζουν. Και να κρίνουν . Και να συμπεραίνουν. Και να καταλήγουν !

Θεικοί κριτές όλοι, αδέκαστοι και ακριβοδίκαιοι , αγγελοι επί της γης. ΄

Τους άκουγα και δεν μπορούσα να καταπιώ την παπάρα μου. Με τη μπουκιά στο στόμα έμεινα, παπάριασε η παπάρα μου μέχρι να ολοκληρώσουν τις αναλύσεις τους.

Ηξεραν οι άνθρωποι , ήταν φανερό. Είχαν ζήσει από κοντά για περίπου 20 χρόνια με όλες τις εμπλεκομενες οικογένειες. Και γνώριζαν εκ των έσω τα πραγματικά προβλήματα που υπήρχαν σε καθε μία από αυτές.
Και είχαν απαντήσεις για τους θύτες και τα θύματα. Οπως αυτοί τα όριζαν. Ποιος είναι ο κακός, ποιος το θύμα, ποιος ο θύτης.
Ποιος ήταν υγιής, ποιος είχε χοληστερίνη άνω του 200 , ποιος είχε προστάτη, ποια έπαιρνε αντισυλληπτικά, ποιος είχε βουλωμένες περισσότερες από 2 αρτηρίες. Ποιος κεράτωσε πρώτος, ποιος κερατώθηκε δεύτερος, γιατί, πώς , πότε, κάθε λεπτομέρεια στο τραπέζι μας. Στην οθόνη μας.


Και μετά, αφού προηγήθηκαν ως φίλοι των οικογενειων και ως οικογενειακοι γιατροί, οι θλιβεροί αξιολύπητοι - ακηδες - ακοι , - ανδροι και λοιπές γραφικές φυλές της τι - βι , άρχισαν τα συμπεράσματα.
Και τις ηθικολογίες. Του κώλου εννοείται. Ο,τι γνωρίζουν καλά δηλαδή. Ο,τι κάνουν χρόνια τώρα. Και με το αζημίωτο οι μπαγάσηδες..

Και μεις οι μαλάκες παρακολουθούμε. Είναι στη φύση μας, δε φταίμε εμείς. Με τη μπουκιά στο στόμα, παρακολουθούμε. Τους γραφικούς να σχολιάζουν αγνώστους. Και πιθανότατα πολύ ικανότερους από αυτούς. Ελα όμως που οι ικανότεροι δεν έχουν το βήμα. Για να απαντήσουν.

Και μετά, ενώ έχουμε καταπιεί όλοι τις μπουκιές μας, αφού έχουμε κοιτάξει γύρω μας και λέμε ( από μέσα μας, εννοείται) μακρυά από μας, αρχίζουμε και εμείς την ανάλυση.

Διότι στις αναλύσεις ιστοριών των τρίτων είμαστε όλοι πρώτοι.
Και κώδικες ηθικής ξεδιπλώνουμε, και παραδείγματα θεωρητικά έχουμε όλοι στο μυαλό μας, και τις <τσούλες> τις αποκηρύσσουμε ( τις ξένες τσούλες , τις τσούλες των άλλων, όχι τις κοντινές μας βέβαια) , και για οικογενεια μιλάμε , και για πατρίδα και για θρησκεία, και χέσε μέσα δηλαδή.

Και κάθε φορά εμείς ορίζουμε τα σύνορα της ηθικής μας. Οπως μας συμφέρει. Τα αυξάνουμε, τα μειώνουμε. Τα μακραίνουμε, τα κονταίνουμε. Ακορντεόν και όρια ηθικής ένα και το αυτό.

Τώρα που μιλάμε για άσχετους και άγνωστους, γινόμαστε τέρατα ηθικής ( και τέρατα γενικώς). Αλλες φορές , που το θέμα μας τριγυρίζει απο πιο κοντά, το βουλώνουμε. Και κάνουμε ότι δεν βλέπουμε. Και δεν ακούμε. Και γενικώς κάνουμε την πάπια. Γιατί ....πού να μπλέκεις τώρα, θέλει αρετή και τόλμη η ελευθερία.

Συμπέρασμα: Την επόμενη φορά που θα ετοιμάσουμε κορώνα ηθικολογίας για την τσούλα της διπλανής πόρτας ή για τον παλιάνθρωπο οικογενειάρχη της παραδιπλανής, ας σκεφτούμε έστω και για ένα λεπτό, πόσα παρόμοια έχουμε σκεφτεί και μεις οι ίδιοι , πόσα δεν ξέρουμε για τους διπλανούς μας, πόσος λιγος λόγος μας πέφτει.

Και πόσα περισσότερα θα έπρεπε να έχουμε κάνει οι ίδιοι για τα σπίτια και τους οικείους μας. Και αντ ΄αυτού, σφυριζουμε κλέφτικα. Βγάζοντας το άχτι μας σε ξένα πάθη. Και λάθη.

Καλή Σαρακοστή χριστιανοί.




4 Comments:

Anonymous Anonymous said...

Απλώς ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ....

1:04 AM

 
Anonymous Anonymous said...

η κλειδαρότρυπα δίνει ζωή στον μισό πληθυσμό αυτής της χώρας φίλε δεν το ξέρεις;Το ξέρεις για να γράφεις ετσι.Και ανήκεις στο άλλο μισο ευτυχώς.

Μπράβο σου,μακάρι να το δημοσιεύες κάπου αυτό το post.Η μιζέρια και η κακια των διπλανών έχει παραγίνει.Ο ένας στους δύο γεμίζει μπαταρίες από τις ατυχίες του διπλανού.Ούτε λόγος για να τις γεμίσει απο μόνος του.Θελει κοπο αυτό μεγάλε!

Μπουχτίσαμε κακαουνάκηδες(αυτους δεν εννοείς;)και τους άλλους μουσάτους και τις άλλες μουσίτσες ΄γ΄ηλικίας,κανας σοβαρός δημοσιογράφος δε θα πάρει θέση;
Το ενα κανάλι θυμήθηκε να το παίξει άμεμπτο επειδή έχασε τη φωτό της κυρίας(είχαν χάσει και τη δήλωση του αρχηγού της αστυνομίας εκείνη την Παρασκευή αλλά ας μη το κάνουμε θέμα),ο διπλανός τριχωτός κατάφερε να ξεπεράσει τον εαυτό του σε βαρεμάρα και υστερία,οι παρακάτω - ακηδες μάλλον απευθύνονται σε ανήλικους.γΙΑΤΊ και οι πιο φρέσκοι ενήλικοι τους έχουν πάρει είδηση.Πόσο καραγκιοζηδες είναι.
Μπράβο ρε φίλε,χεσε το χρηματιστηριο και γράφε για οτι σου τη βαράει.Η οτι σου αρέσει.
ΤΟ ΕΧΕΙΣ!ΤΟ ΕΧΕΙΣ!!!!

περιμένω τα επόμενα νεύρα σου.Η την επόμενη κ.βλα σου.Απολαυστικά και τα δύο.
Καλημέρα Θέμη.
( το μειλ σου παίζει ακόμα;Εχω στείλει τρια -τέσσερα, με γράφεις ή απλώς βαριέσαι να απαντάς;)

1:15 AM

 
Anonymous Anonymous said...

Πάνω που ειχα πειστει οτι εισαι δημοσιογραφος και μαλιστα απο αυτους που βγαινουν στην τηλεοραση και κραζουν τον Β.

Ζωη σε μας.
Δεν πιστευω να εισαι φιλε,θα μου τη δωσει ν α εχω πεσει τοσο εξω.

1:25 AM

 
Anonymous Anonymous said...

This comment has been removed by a blog administrator.

1:49 AM

 

Post a Comment

<< Home

 
hit counter script